Sint-Oedenrode
0413 - 49 01 61
Eindhoven
040 - 248 01 53

Thuis in autoschade!

Wat te doen bij beslagen autoruiten? 10 handige tips.

Iedereen heeft wel eens last van beslagen autoruiten. Hoe vervelend het ook is, helemaal voorkomen kunnen we het niet. Maar met bepaalde maatregelen kunnen we er wel voor zorgen dat het langer wegblijft en dat je er zo snel mogelijk vanaf komt.  

Beslagen autoruiten zijn niet alleen onhandig, ze zijn ook nog eens onveilig omdat ze het zicht belemmeren. Daarom is het extra belangrijk om de autoruiten zo snel mogelijk condensvrij te maken. Safety first!  

Waarom beslaan mijn autoruiten? 

Met name bij koud en nat weer beslaan de autoruiten. De warme vochtige lucht die van de inzittende(n) afkomt, komt dan in aanraking met de koude ruiten van de auto. Hierdoor ontstaan er kleine druppeltjes op de ruiten, dit wordt ook wel condens genoemd. Deze condens zorgt ervoor dat je dan niets door je ramen ziet. 

In deze blog geven we 10 praktische tips voor het oplossen van beslagen autoruiten en hoe beslagen autoruiten voorkomen kunnen worden. 

10 tips bij beslagen autoruiten

1. Schakel de airco in

Begin allereerst met het aanzetten van de airco. Airco zorgt dat de lucht droger wordt. Het is belangrijk om de blazers op de voorruit te richten en de airco helemaal open te draaien. Ook als jouw ramen niet beslagen zijn, is het goed om regelmatig de airco aan te zetten in de herfst en winter. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de auto gaat. Hierdoor worden de ramen vervolgens weer minder snel beslagen.  

2. Autoventilator en de verwarming

Heb je geen airco? Draai de verwarming dan helemaal open en richt de blazers op de voorruit. Het werkt het beste als de verwarming zo hoog mogelijk staat omdat warme lucht veel meer vocht absorbeert dan koude lucht.  

Dit zorgt ervoor dat de autoruiten binnen no time condensvrij zijn. Het nadeel hiervan is dat de verwarming niet direct warme lucht geeft waardoor het wat langer kan duren. Ook zit jij dan natuurlijk langer in de kou omdat de blazers op de voorruit gericht staan in plaats van op de bestuurders- en passagiersstoel.  

3. Vochtabsorberende middelen

Vochtabsorberende middelen zorgen ervoor dat jij minder last hebt van beslagen autoruiten. Leg bijvoorbeeld een zakje rijst op je dashboard. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de auto in het vochtabsorberende middel gaat zitten in plaats van dat het de autoruiten beslaat.  

Ook kattenbakvulling blijkt overigens goed te werken om het vocht te absorberen. 

4. Vochtvreters

Er zijn ook speciale auto-ontvochtigers, ook wel vochtvreters genoemd. Vochtvreters zijn bijvoorbeeld speciale kussentjes of blikjes die het teveel aan vocht absorberen. De meeste vochtvreters zijn herbruikbaar door ze te laten drogen op de verwarming of enkele minuten in de magnetron te plaatsen.  

5. Reinig de voorruit van binnen

Bij het wassen van jouw auto is niet alleen de buitenkant belangrijk, maar ook de binnenkant. Maak regelmatig je voorruit van binnen schoon met ontvettende middelen, zoals afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat de condens voor een tijd wegblijft en niet zo snel aan de ruit blijft plakken. Daarnaast ruikt het ook lekker fris!   

6. Laat geen vochtige spullen in de auto liggen

Laat jij ook wel eens een natte paraplu of vochtige voetbalschoenen in de auto liggen? Dit zorgt ervoor dat de autoruiten beslagen worden. Het niet laten slingeren van vochtige spullen in de auto zorgt niet alleen voor beter zicht, maar jouw auto zal er ook meteen wat beter van gaan ruiken.  

7. Interieur luchten

Je kunt niet helemaal voorkomen dat er vocht in je auto komt, maar er is wel een natuurlijke manier om vocht uit jouw auto te krijgen. Zet op een zonnige dag de autoramen of deuren een paar uur open. Op deze manier kan de auto lekker doorwaaien. Dit zorgt ervoor dat het vocht in het interieur de auto op een natuurlijke wijze verlaat.  

8. Vervang de interieurfilter

Een interieurfilter zorgt er voor dat de lucht die van buiten naar binnen gaat, gefilterd wordt zodat de geuren, stof-, vet- en roetdeeltjes niet in het interieur van de auto terecht komen. Het komt geregeld voor dat de interieurfilter verstopt raakt en hierdoor kan de interieurfilter vochtige lucht van buitenaf toelaten. Het gevolg hiervan is dat de ramen sneller beslaan.  

9. Rubbers vervangen

Versleten rubbers van ramen en portieren zorgen er voor dat deze niet meer goed sluiten. Het gevolg hiervan is dat er vocht in de auto kan komen. Dit zorgt voor vochtophopingen in de auto waardoor de autoruiten sneller beslaan. Controleer geregeld de rubbers in jouw auto en vervang ze indien nodig.  

10. Scheerschuim

Je zou het niet verwachten, maar scheerschuim blijkt ook te werken! Wat moet je doen? Smeer de binnenkant van de ramen in met scheerschuim en maak daarna met een schone doek de ruit weer schoon. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, maar het is het proberen waard.  

Heb je na deze tips nog altijd beslagen ruiten? Controleer dan de motorruimte op bladeren. Bladeren hopen zich wel eens op onder de voorruit en kunnen hierdoor de luchttoevoer belemmeren.  

Is hierna het probleem nog niet opgelost? Dan kan er een lek zitten in de kachelradiateur. Dit kan je zelf niet oplossen maar daar heb je een garage voor nodig. Gelukkig is Autoschade Lambert er voor je. Wij helpen jou graag verder.  

Neem telefonisch contact op via 040 – 248 01 53 voor onze vestiging in Eindhoven en via 0413 – 49 01 61 voor onze vestiging in St-Oedenrode. Even binnen lopen kan natuurlijk ook.  

Terug naar het overzicht