Sint-Oedenrode
0413 - 49 01 61
Eindhoven
040 - 248 01 53

Thuis in autoschade!

Wat als je auto total loss is?

Heb je reeds een ongeluk gehad of heb je door een andere oorzaak ernstige schade aan jouw auto, dan zou het kunnen dat jouw auto total loss wordt verklaard. Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard. Ben je benieuwd naar wanneer jouw auto total loss is, wat je kunt doen en wat er wordt vergoed door jouw autoverzekering? Lees dan zeker verder.

Wat is total loss?

Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard, namelijk technisch en economisch. Deze twee manier worden hieronder hier onder uitgelecht.

Technisch total loss

Wanneer een auto technisch total loss is, dan is de auto op een dusdanige manier beschadigd dat de auto niet meer kan worden gerepareerd. Een andere manier waardoor een auto technisch total loss kan worden verklaard is doordat de onderdelen die nodig zijn voor de reparatie niet meer te verkrijgen zijn.

Economisch total loss

Een auto is economisch total loss wanneer de kosten voor de reparatie hoger zijn dan de waarde van de auto zelf. Het is technisch wel nog mogelijk om de auto te repareren, maar de kosten van de reparatie zijn hoger dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk min de restwaarde van de auto. Stel dat de dagwaarde van de auto €5000 is, en dat de restwaarde van de auto €1000 is, dan bedragen de maximale reparatiekosten €4000 (5000-1000). Bedragen de reparatiekosten meer dan €4000, dan is de auto economisch total loss.

Hoe wordt bepaald of een auto total loss is?

Een schade-expert zal bepalen of jouw auto total loss is of niet. Deze expert is in dienst van een verzekeraar of van een onafhankelijk expertisebureau. De expert beoordeeld de waarde van de auto op twee gebieden, namelijk de dagwaarde en de waarde van de auto na de schade (de wrakwaarde). De dagwaarde is het bedrag dat de auto waard was op het moment voor de schade. De bevindingen van de expert zullen worden vastgelegd in een expertiserapport. Het is aan te raden om aanwezig te zijn bij de expertise van de expert zodat je zelf ook goed op de hoogte bent van wat er speelt.

Wat is de vergoeding van de verzekering wanneer een auto total loss is?

Wanneer een auto total loss is verklaard, dan vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen de dagwaarde van de auto. Het kan ook zijn dat de verzekeraar de aanschafwaarde van de auto vergoedt. Deze vergoeding krijg je wanneer de auto valt onder de nieuwwaarderegeling of onder de aanschafwaarderegeling van de verzekeraar. De nieuwwaarderegeling geldt meestal bij auto’s die niet ouder zijn dan drie jaar. De aanschafwaarderegeling geldt meestal bij tweedehandsauto’s die nog niet ouder zijn dan vijf jaar.

Total losse auto verkopen of houden?

Is jouw auto economisch total loss verklaard? Dan zijn er een aantal mogelijkheden met de auto. Je kunt er namelijk voor kiezen om in de beschadigde auto te blijven rijden, of je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de auto deels te laten repareren. Een andere mogelijkheid is om de auto te verkopen, of om de auto in te ruilen bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Is jouw auto total loss verklaard? Neem gerust contact op met Autoschade Lambert. Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Terug naar het overzicht